Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Την εμπιστοσύνη των Καλαμαριωτών ζητά και πάλι ο Θεοδόσης Μπακογλίδης




Να αξιολογήσουν τη θητεία του και να συνεχίσουν να τον εμπιστεύονται ζητά από τους πολίτες της Καλαμαριάς ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης σε σχετική δήλωσή του που έχει ως εξής:

Ανέλαβα τη διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς στα πιο δύσκολα χρόνια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η περίοδος αυτή των τρεισήμισι ετών ήταν για μένα, για τα εκλεγμένα στελέχη μας αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο μια αδιάκοπη δοκιμασία· ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης, για να κρατηθεί ο Δήμος όρθιος και να διατηρήσει η Καλαμαριά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής της ταυτότητας.
Αγωνιστήκαμε απέναντι στην απαξίωση και την υποβάθμιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια τοπική αυτοδιοίκηση με λιγότερους πόρους, με συνεχή μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της, στοχοποιημένη για όλες τις παθογένειες του παρελθόντος.
Περνώντας από το ένα μνημόνιο στο άλλο η εξαθλίωση γινόταν ορατή σε όλο και μεγαλύτερα στρώματα της τοπικής κοινωνίας μας, διαρρηγνύοντας το πλέγμα του κοινωνικού ιστού, που με τόσο μόχθο χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Εκεί όπου αδυνατούσε η κεντρική κυβέρνηση να παρέχει τα τελείως απαραίτητα στοιχεία διαβίωσης στον πολίτη, που δοκιμαζόταν και δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, ήρθαμε εμείς ως Δήμος με τις ήδη συγκροτημένες κοινωνικές δομές υγείας και πρόνοιας να σταθούμε αρωγοί και αλληλέγγυοι, με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η κοινωνική πραγματικότητα μάς επέβαλε να επαναδιαπραγματευτούμε τους προγραμματικούς μας στόχους και να δώσουμε προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική μέσα από δράσεις και έργα, που ανακουφίζουν την οικονομική δυσπραγία και ανατρέπουν την κοινωνική υποβάθμιση των συμπολιτών μας, ένα εγχείρημα δύσκολο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύσαμε.
Διευρύναμε τις κοινωνικές δομές που υπήρχαν από το παρελθόν προνοητικά όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, η δημοτική ιματιοθήκη, το δημοτικό ιατρείο, η τράπεζα αίματος, τα συσσίτια απόρων, ο σταθμός συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Οργανωμένα στοχεύσαμε στο να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ο κάθε δημότης μας που βρισκόταν σε ανάγκη.
Δημιουργήσαμε δίκτυα εθελοντών και αξιοποιήσαμε κάθε θετική πρωτοβουλία πολίτη ή επιχείρησης, που επιθυμεί να σταθεί αλληλέγγυος στην κρίση.
Ο Δήμος Καλαμαριάς λειτούργησε ως συντονιστής και συμπαραστάτης σε δεκάδες δράσεις και δραστηριότητες, που ξετυλίγονται κάθε μέρα στην πόλη μας. Για εμάς η μείωση πόρων δε στάθηκε ικανή να μας εμποδίσει να φτιάξουμε την πόλη μας μια όμορφη πόλη, έναν ιδανικό τόπο κατοικίας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη, με ενεργούς και αλληλέγγυους πολίτες, με πολιτισμό και κουλτούρα, που κρατάει απ' το προσφυγικό παρελθόν τους και ανανεώνεται στο σήμερα.
Είμαι περήφανος για το κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο.
Από την πρώτη μέρα της εκλογής μας δώσαμε δείγματα γραφής για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου. Χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, με πλήρη διαφάνεια, με ορθολογισμό και πρόγραμμα, θωρακίσαμε οικονομικά και θεσμικά το Δήμο μας, για να αντιμετωπίσουμε οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις, οι οποίες δημιουργούν ανατροπές σε όλα τα επίπεδα ζωής. Κόντρα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας κάναμε σταθερά βήματα διοίκησης του Δήμου μας αναδεικνύοντας ένα νέο τρόπο του «πολιτεύεσθαι», που πολλές φορές συγκρούστηκε με τις κατεστημένες συνειδησιακές αντιλήψεις και συμπεριφορές πολιτών της επίπλαστης ευημερίας.
Σε μία περίοδο που η συρρίκνωση των τακτικών μας πόρων ακουμπά το 60% των προηγούμενων ετών, εκμεταλλευτήκαμε ευρωπαϊκά κονδύλια, για να προχωρήσουμε ένα βήμα τα μεγάλα οραματικά μας έργα, που θα αλλάξουν το μέλλον της πόλης.
Μέσα από την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου η Καλαμαριά γίνεται προνομιακός τόπος κατοικίας και παράλληλα διασφαλίζεται το παραλιακό μέτωπο, οι ελεύθεροι χώροι και το στρατόπεδο Κόδρα, αναβαθμίζοντας ποιοτικά την πόλης μας.
Η διέλευση του μετρό από την Καλαμαριά, η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, η ανάπλαση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης μας, η ανάπλαση της Κομνηνών και της Μεταμορφώσεως, που έδωσε ζωή στη χειμάζουσα τοπική οικονομία, η κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων, έργο που ταλαιπωρούσε επί δεκαετίες την πόλη μας, οι παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά, το πολυδύναμο κέντρο πρόνοιας και πολιτισμού «Ο Αριστοτέλης», η Μπίλειος στέγη νηπίων, το νέο πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, νέα σχολεία στην Καλαμαριά και δωρεάν internet σε τριάντα πέντε σημεία της πόλης, είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού έργου μας που σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια πραγματοποιήσαμε.
Αξιοποιήσαμε τα χρήματα των δημοτών μας για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της πόλης μας με πρώτιστο καθήκον την καθαριότητα, που είναι και ο καθημερινός μας αγώνας.
Ο πολιτισμός, η παιδεία, ο αθλητισμός, που για το Δήμο μας ήταν πεδίο δημιουργίας και φυτώριο νέων καινοτόμων ιδεών, διατηρήθηκε και ενισχύθηκε διώχνοντας το μαύρο και την απαισιοδοξία από την ψυχή μας και δημιούργησε στιγμές αισιοδοξίας και νέας ελπιδοφόρας προοπτικής στο μέλλον.
Σήμερα τρεισήμισι χρόνια μετά μπορούμε να πούμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα, όμως τα προβλήματα είναι εδώ, οι ανάγκες παραμένουν. Το όραμά μας για μια βιώσιμη πόλη, που να ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες και αναβαθμισμένες ανάγκες των πολιτών της, μας κάνει να μη συμβιβαζόμαστε αλλά να παλεύουμε καθημερινά για την πραγμάτωσή του.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανασυγκρότησης και μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, γιατί αφουγκράζεται πρώτη αυτή τις ανάγκες της κοινωνίας. Κανένα σχέδιο επί χάρτου δε δίνει αναπτυξιακή πνοή, αν δεν συμπεριλαμβάνει την καθημερινότητα του πολίτη. Η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ισχυροποιώντας τον, όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένη γη του πλανήτη. Η μεταφορά των εκβιαστικών εθνικών διλημμάτων ως διακύβευμα των δημοτικών εκλογών δείχνει ασέβεια στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον αποδυναμώνει απομακρύνοντας το κέντρο βάρους του διαλόγου από τα τοπικά προβλήματα στο βωμό των κομματικών αντιπαραθέσεων.
Ως άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επί δεκαπέντε χρόνια δίνω καθημερινά τον αγώνα για τον τόπο μου, γνωρίζω πόσο δύσκολα γίνονται τα οράματα πραγματικότητα. Θέλουν ρεαλισμό, επιμονή, υπομονή, ανιδιοτέλεια, αφοσίωση και πολύ προσωπική δουλειά.
Διατήρησα το πολιτικό ήθος που σέβεται το δημοκρατικό διάλογο σε όλα τα όργανα του Δήμου και με αυτό θα συνεχίσω να πορεύομαι δίνοντας και αυτή τη μάχη.
Ο Δήμος Καλαμαριάς δεν αποτελεί για μένα πεδίο πολιτικής δοκιμής για μια επόμενη φάση• δεν είμαι εδώ περαστικός. Ο Δήμος παραμένει το βασικότερο καθήκον μου που έχω επωμιστεί στη ζωή μου, μια μεγάλη δοκιμασία και μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Θα ήταν ασυνέπεια στα πιστεύω μου να αναζητώ χρίσμα από πολιτικά κόμματα, ενώ γνωρίζω καλά ότι το χρίσμα το δίνει η κοινωνία. Όποιοι πολίτες, πολιτικά ρεύματα, συμφωνούν με τις προγραμματικές μας θέσεις και με τον ιδεολογικό προσανατολισμό μας, τους καλούμε να συστρατευθούν μαζί μας σε έναν αγώνα ισότητας και δημοκρατικής διακυβέρνησης για την Καλαμαριά.
Για το λόγο αυτό ζητώ από τους πολίτες της Καλαμαριάς να αξιολογήσουν το έργο και την προσωπικότητά μου και να με εμπιστευτούν, όπως και εγώ τους εμπιστεύομαι.
Για να πετύχουμε μεγάλα πράγματα πρέπει όχι μόνο να ενεργούμε, αλλά και να ονειρευόμαστε, όχι μόνο να κάνουμε σχέδια αλλά και να τα πιστεύουμε. Με οδηγό τις ελπίδες μας και όχι τους φόβους μας θα συνεχίσουμε την πορεία μας, μία κοπιαστική αλλά και συνάμα συναρπαστική διαδρομή για την Καλαμαριά, την πόλη που τόσο αγαπάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου